Veelgestelde vragen
- Regelingen en voorzieningen
- Psychosociale nazorg
- Lichamelijke problemen
Als u vragen heeft, kunt u deze mailen naar nazorg@edam-volendam.nl
Alle vragen worden strikt vertrouwelijk behandeld!
Meer informatieVraag
Ik moet een operatie ondergaan om mijn brandwondenlittekens te verfraaien. Ik heb hiervoor een aanvraag ingediend bij mijn zorgverzekeraar maar de aanvraag is afgewezen omdat het een cosmetische ingreep betreft. Is er wellicht nog een andere mogelijkheid om de kosten van deze operatie (voor een deel) vergoed te krijgen?
Antwoord
Het is mogelijk om op grond van de kostenregeling de volledige kosten of een deel daarvan vergoed te krijgen. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het Wmo+ Loket. De afwijzing van je verzekeraar dient in ieder geval bij de aanvraag bijgevoegd te worden. Uiteraard kunnen wij je behulpzaam zijn bij het indienen van de aanvraag.
Vraag
Ik ben als zelfstandig ondernemer aangewezen op de arbeidsongeschiktheidsverzekering van het UWV, de zgn. vangnetverzekering. De premie hiervoor is echter veel hoger dan die van een particuliere verzekering. Kan ik hier een vergoeding voor krijgen?
Antwoord
Als er sprake is van verhoging van de premie is het mogelijk hiervoor een aanvraag in te dienen op grond van de kostenregeling. Belangrijk is bij deze aanvraag dat de relatie tot de ramp kan worden aangetoond, alsmede de meerkosten ten opzichte van een normale polis. Het Wmo+ loket kan je helpen bij het verzamelen van deze gegevens en het indienen van de aanvraag.
Let wel, alleen de meerkosten komen voor vergoeding in aanmerking. Wel is het mogelijk de aanvraag met terugwerkende kracht in te dienen, als je bijvoorbeeld vorig jaar al met de verhoogde premie bent geconfronteerd.
Vraag
Ik ben zelfstandig ondernemer en word bij de aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering geconfronteerd met een verhoogde premie of uitsluiting van de verzekering als gevolg van bij de Nieuwjaarsbrand opgelopen letsel. Bestaat hier een regeling of voorziening voor?
Antwoord
Voor de meeste verzekeringen geldt er geen acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat verzekeraars zelf mogen bepalen of ze u accepteren voor de verzekering of niet. Ook mogen ze zelf de voorwaarden bepalen om u te accepteren.
Verzekeringsmaatschappijen schatten aan de hand van de medische informatie die zij hebben verkregen, via een gezondheidsverklaring of een medische keuring, uw risico op arbeidsongeschiktheid. Op grond hiervan kunnen zij een bijzondere voorwaarde opleggen. Dat kan zijn een uitsluiting voor al bestaande aandoeningen of ze kunnen een wachttijd instellen.
U kunt allereerst vragen om een motivering van de beslissing. Bent u het na de toelichting niet eens met de afwijkende acceptatievoorwaarden, dan kunt u bezwaar tegen deze beslissing aantekenen. Het Anker kan u hier bij helpen.
U kunt via uw huisarts of specialist proberen zoveel mogelijk positieve informatie over de prognose of ontwikkeling van uw aandoening naar voren te brengen. U kunt eventueel vragen om een medische keuring of als er al een keuring heeft plaatsgevonden een tweede keuring door een onafhankelijke arts.
Bij gezondheidsklachten die kunnen genezen, kunt u proberen een tijdelijke termijn voor de bijzondere voorwaarde af te spreken waarna u om een nieuwe beoordeling vraagt. Dit wordt het recht op revisie genoemd. Deze mogelijkheid bestaat alleen bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en/of ziektekostenverzekeringen. De afgesproken termijn moet u wel zelf in de gaten houden. Ook moet u zelf om een nieuwe beoordeling vragen. Het is verstandig om deze afspraak schriftelijk te laten vastleggen.
Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering is de verzekeraar niet verplicht een alternatief aan te bieden. De mogelijkheid bestaat om in deze situatie bij het UWV wel geaccepteerd te worden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, de zogeheten vangnetverzekering. Welke voorwaarden in jouw persoonlijke situatie van belang zijn kan het UWV je vertellen. Meer informatie kan je vinden op www.uwv.nl
Voor vragen en informatie kunt u altijd terecht bij het Wmo+ loket bij de gemeente.
Vraag
Waar komen de korstjes op de hoofdhuid vandaan en is er wat aan te doen?
Antwoord
Dit verschijnsel doet zich vaak voor en wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van nieuwe huid. Je kunt bij de huisarts een recept voor 5% salicylzuur in medicinale olie vragen en hiermee ’s nachts je hoofdhuid insmeren. Dit er ’s morgens weer uitwassen met gewone, milde shampoo(Ph neutraal). Als de klachten verdwenen zijn, kun je volstaan met een onderhoud van 1 á 2 keer per week.
Bij hardnekkige ernstige klachten kan overwogen worden de hoofdhuid onder verdoving volledig te laten reinigen. Dan moet ook het haar worden verwijderd. Dit is dus nogal een ingreep.
Vraag
Is het zinvol om als getroffene een algehele periodieke controle te ondergaan?
Antwoord
Als er geen klachten zijn, is dit niet zinvol en onnodig belastend. Wel wordt aangeraden bij het minste wondje dat niet geneest, of bij klachten, contact te zoeken met een specialist. Wondjes kunnen een nadelig effect hebben op het hele lichaam omdat zij de conditie ondermijnen. Als er op dit moment, na 5 jaar, nog problemen zijn bij het functioneren, is het verstandig met je specialist na te gaan of er een hersteloperatie nodig is.
Vraag
Als je steeds een druppelende neus hebt, kan dit ook door de brand komen?
Antwoord
Een druppelende neus duidt op een verhoogde gevoeligheid aan de bovenste luchtwegen en kan veroorzaakt worden door beschadiging van de slijmvliezen. Als je er last van hebt kun je het beste advies vragen aan de kno-arts.
Vraag
Als je een medische tatoeage wilt laten aanbrengen op getransplanteerde huid, is dat dan schadelijk?
Antwoord
Het beste is wel 5 jaar te wachten. Geadviseerd wordt dit wel door een deskundig centrum te laten uitvoeren. Je moet er wel rekening mee houden dat een getransplanteerde huid een kleurverschil geeft en dat het een vlekkerig effect zou kunnen geven.
Vraag
Is het te verwachten dat er nu nog veranderingen optreden in de huid die verbrand is geweest?
Antwoord
De huid die uit zichzelf genezen is (dus niet getransplanteerd) zit nu in de eindfase en zal waarschijnlijk niet meer veranderen. Soms geven patiënten echter aan dat het toch in de periode 5 tot 10 jaar nadien nog verbeterd is.
Vraag
Kan huid die lelijk hersteld is, nu nog opnieuw getransplanteerd worden?
Antwoord
Transplantatie is mogelijk, maar geeft geen garantie op verbetering. Als de littekens echt heel lelijk zijn, wordt dit wel gedaan.
Vraag
Kan het zijn dat het soms aanvoelt, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen, dat getransplanteerde huid loslaat?
Antwoord
Ook dit is waarschijnlijk een gevolg van de verstoorde gevoeligheid van getransplanteerde huid. Deze voelt anders aan. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de huid loslaat.
Vraag
Wat zijn de verwachtingen voor de getransplanteerde huid?
Antwoord
De dikte van het transplantaat is bepalend. Hoe dikker het transplantaat hoe meer kans dat de talgproductie niet op gang komt. Dit resulteert in kloofjes. Het is dan ook van groot belang dat de huid goed ingesmeerd wordt, soms meerdere keren per dag. Ook als je er nu niet direct baat bij hebt, is het van belang voor later. Getransplanteerde huid heeft een andere gevoeligheid. Het blijft doffer aanvoelen. Hoe beter de zenuw herstelt hoe beter de zweetfunctie terugkomt. Transplantatie kan er de oorzaak van zijn dat je meer last hebt van koude dan van warmte.
Haargroei komt meestal niet terug in een diep verbrand gebied.
Vraag
Wat zijn de vooruitzichten voor getroffenen met beschadigde longen?
Antwoord
Longschade kan veroorzaakt worden door verbranding en/of door roet en andere deeltjes die ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking of verbranding geeft littekenweefsel. Littekenweefsel op de longen geeft vermindering van de longcapaciteit, waardoor deze minder goed functioneren. Dit kan vooral problemen geven bij het sporten.
Indien het slijmvlies binnen de luchtpijp beschadigd is, kan er hypergevoeligheid optreden, waardoor je sneller gaat hoesten en de longen en luchtpijp eerder geprikkeld raken.
Het is moeilijk te voorspellen wat de vooruitzichten zullen zijn. Meestal treedt er geen volledig herstel op, maar de schade wordt meestal ook niet slechter. Roken heeft echter zeker een negatief effect. De klacht dat er veel en vaker wordt gehoest, kan wel verklaard worden vanuit de verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen.
Advies voor allen die hier klachten over hebben: ga naar de longarts. Dit hoeft niet echt een longarts te zijn met ervaring met brandwonden. Elke longarts kan hier iets over zeggen.
Vraag
Ik heb last van koude handen of voeten. Kan ik hier wat aan doen?
Antwoord
Bij Het Anker horen we regelmatig dat jongeren met brandwonden vaak last hebben van koude lichaamsdelen. Met name handen voeten voelen veelvuldig erg koud aan. Dit kan komen omdat de doorbloeding niet optimaal is. Een oplossing kan zijn om, via je huisarts, fysiotherapie aan te vragen. Regelmatig fysiotherapie kan goed helpen om de bloedcirculatie weer beter te laten verlopen met als gevolg dat de klachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. In hoeverre fysiotherapie vergoed wordt is afhankelijk van je ziektekostenverzekering. Informeer bij je verzekeraar over de vergoedingsvoorwaarden.
Vraag
Is het een probleem om zwanger te zijn als je brandwondenlittekens hebt op en om je buik?
Antwoord
Gelukkig blijkt dat littekens over het algemeen een zwangerschap niet in de weg staan. Ondanks de littekens past de huid op de buik zich aan en rekt, waarschijnlijk onder invloed van hormonen voldoende uit. Misschien blijft de huid wel wat strakker en zal je wat meer moeten masseren maar dit vormt geen bezwaar. Als de borsten ook littekens hebben kan het geven van borstvoeding wel problematisch zijn.
Er zijn tientallen vrouwen met littekens op hun buik die zwanger zijn geworden en kinderen hebben gekregen. Onder deze vrouwen zijn er enkele die het prima vinden daar iets over te vertellen en daarover gebeld kunnen worden. Mocht je vragen hebben of in contact willen komen met één van de vrouwen die ondanks de littekens kinderen heeft gekregen neem dan contact op met Het Anker.
Vraag
Alweer een opname. Gedurende mijn ziekenhuisopname van drie maanden ben ik zes maal geopereerd en inmiddels ben ik nu alweer 2 maanden druk met mijn revalidatie. Nu heb ik te horen gekregen dat ik binnenkort weer geopereerd moet worden aan mijn handen. Het idee dat ik weer onmachtig in zo’n ziekenhuisbed lig en alles gewoonweg weer moet ondergaan maakt mij zo bang dat ik er ’s nachts gewoonweg niet van kan slapen. Mijn verstand zegt het moet want het gaat er natuurlijk om dat ik mijn handen weer beter kan gebruiken maar mijn gevoel maakt mij angstig.
Antwoord
Het is verstandig om contact op te nemen met de nazorgverpleegkundige van het brandwondencentrum of ziekenhuis waar je geopereerd wordt. Wanneer men op de hoogte is van jouw gevoelens kunnen ze hierop inspelen en de nodige hulp en ondersteuning bieden. Tevens is het vertrouwen hebben in de arts natuurlijk ook heel belangrijk. Het helpt misschien om te weten dat veel mensen dezelfde problemen hebben en door extra begeleiding het gevoel hebben de regie weer zelf in handen te hebben.