NAZORGVOLENDAM.NL
Wat gebeurde er kort na middernacht op 1 januari 2001

 Kort na middernacht op 1 januari 2001 worden er sterretjes afgestoken in Café de Hemel aan de Haven in Volendam. De gortdroge kerstversiering aan het plafond raakt in brand. De brand is kort, maar zeer intens. De vluchtwegen in het overvolle café zijn niet voldoende om de in paniek geraakte bezoekers snel naar buiten te krijgen.

Om 00.30 uur steekt één van de jongens een heel pakje met sterretjes aan. Daar schiet een steekvlam uit en de jongen steekt het pak uit schrik omhoog, tegen de kerstversiering aan. De kerstversiering vlieg direct in brand. Een barman gooit een bak met ijs en water in de brand, die even tempert. Dan krijgt het vuur nieuwe zuurstof vanuit de ventilatieroosters in het plafond. In minder dan een minuut ontstaat er in de droge dennetakken een vuurbal die door het café schiet. De temperatuur loopt in de ruimte direct op tot 400 graden, op sommige plaatsen tot 900 graden. De nylon netten waar de takken in hangen branden door. Brandende takken vallen op de aanwezigen. Iedereen probeert weg te komen, maar uitgangen zijn verstopt met mensen. Sommige nooduitgangen gaan niet open. Alle zuurstof in de ruimte wordt door de brand opgenomen, maar er is geen nieuwe aanvoer van zuurstof meer. Vrijwel direct na het ontstaan dooft de brand ook weer uit.

Er ontstaat grote paniek. De hitte, het gebrek aan zuurstof en de vele mensen die over elkaar vallen, maakt vluchten bijna onmogelijk. Buiten heeft men niet direct door wat er in de Hemel aan de hand is, maar al heel snel klimt iemand op de luifel van de WirWar bar en begint de ramen van 'Het Hemeltje' in te slaan. Er achter zitten tralies en daarachter verdringen zich mensen om uit het café te komen. De zuurstof die door de ramen naar binnen komt geeft lucht en koelte aan de slachtoffers die in de hete ruimte dreigden te stikken. Omdat de brand dan al helemaal gedoofd is veroorzaakt de nieuwe zuurstoftoevoer geen branduitbreiding. Hij slaat de ramen precies op het goede moment in...

Vrijwel iedereen droeg feestkleding die uit smeltende kunstvezels bestaan. Ze hebben hete gassen ingeademd en er zijn vluchtende mensen over hen heen gedaverd. In de paar minuten dat de brand woedde zijn meer dan 200 mensen gewond, 10 van hen zo ernstig dat ze later aan hun letsel overlijden. 4 jongeren overlijden direct. Een nooduitgang komt uit op het platte dak aan de achterzijde. Vandaar af springen mensen naar beneden en raken daarbij gewond.

Eerste extra NOS journaal van 1 januari 2001 (wmv)

BRON: rapport commissie Alders (Commissie Onderzoek Cafébrand Nieuwjaarsnacht 2001 pdf)

Meer rapporten en naslag klik hier

TERUG

 

Op oudejaarsavond gaan de jongeren in Volendam van gelegenheid naar gelegenheid. Een grote groep jongeren eet die avond bij de Amvo om vandaaruit rond middernacht de tocht langs de Dijk te maken en vrienden een gelukkig nieuwjaar te wensen. Anderen hebben zich al de hele avond in de Blokhut, de WirWar of Café de Hemel op hun vaste plekken verschanst in afwachting van de traditionele nieuwjaarsdrukte. Kort na 12 uur op 1 januari 2001 zitten de drie horecagelegenheden stampvol. De jongeren lopen in en uit om vuurwerk af te steken en elkaar te begroeten. Op de enige trap naar de Hemel is er bijna geen doorkomen aan. In de Hemel zijn dan ruim 300 jongeren.

Normaal gesproken wordt er geen vuurwerk afgestoken in een overvol café, maar niemand ziet een onschuldig sterretje als vuurwerk. Jongens in de buurt van de toegangstrap delen sterretjes uit en steken ze aan. Een barman dempt het licht om de sfeer te verhogen.